Doorlatendheidsonderzoek
Infriltratieonderzoek
Duurzaam water- en grondwaterbeheer vraagt kennis van de ondergrond (bodem en geohydrologie). Bij herontwikkelingen is de relatie tussen inrichting, bodem en water dan ook van belang.Een doorlatendheidsonderzoek (infiltratie- of k-waarde onderzoek) wordt uitgevoerd wanneer inzicht in de infiltratiecapaciteit van de bodem nodig is voor bijvoorbeeld het ontwerp (dimensionering) van een hemelwatervoorziening, de veiligheid of werking daarvan, of wanneer meer inzicht nodig is in de lokale geohydrologische parameters.
Doel van het onderzoek is het leveren van informatie, zodat op basis van de onderzoeksresultaten een gefundeerde afweging kan worden gemaakt omtrent de haalbaarheid en de toepasbaarheid van infiltratie. Bij het uitvoeren van een doorlatendheidsonderzoek wordt naast het uitvoeren van doorlatendheidsmetingen, onder andere de lokale (diepere) bodemopbouw (inclusief hydromorfe kenmerken) zintuiglijk in beeld gebracht (inzicht stoorlagen) en wordt de huidige grondwaterstand gemeten. Ten aanzien van de veldwerkzaamheden wordt aangesloten op het SIKB-protocol 2001 "Plaatsen van handboringen en peilbuizen, maken van boorbeschrijvingen, nemen van grondmonsters en waterpassen".
Het doorlatendheidsonderzoek kan worden uitgevoerd op basis van de Module C2510 "Doorlatendheidsonderzoek ten behoeve van infiltratie en drainage" (Leidraad Riolering, RIONED), BKK Advies kan hierin echter ook maatwerk leveren en op basis van situatie en doelstelling in overleg een eigen onderzoeksstrategie vaststellen.
BKK Advies kan de waterdoorlatendheid van de bodem op verschillende manieren meten en kan doorlatendheidsmetingen uitvoeren in zowel de verzadigde zone (beneden grondwaterniveau) als in de onverzadigde zone (boven grondwaterniveau). De toe te passen onderzoeksmethode is naast de doelstellingen van het onderzoek mede afhankelijk van de bodemopbouw en de huidige grondwaterstand. Op basis van de situatie wordt in overleg bepaald welke onderzoeksmethode het meest geschikt is.
Al onze diensten
Onze diensten op het gebied van advies zijn veelzijdig, maar hebben één ding gemeen: ze hebben met bodem en milieu te maken. Wij ondersteunen particulieren, bedrijven, overheden en organisaties met vraagstukken op het gebied van bodem(saneringen), partijkeuringen, asfalt en fundatie, ecologie en stikstof.
Milieuhygiënisch Vooronderzoek (NEN5725)
Lees meer
Milieukundig bodemonderzoek (NEN5740)
Lees meer
Begeleiding bodemsanering
Lees meer
Infiltratieonderzoek
Lees meer
AP04-keuring (partijkeuring)
Lees meer
Asfaltonderzoek
Lees meer
Fundatie
Lees meer
Milieukundig bodemonderzoek
Lees meer
Civieltechnisch bodemonderzoek
Lees meer
Quickscan flora en fauna
Lees meer
Vleermuisonderzoek
Lees meer
Aanvullend ecologisch onderzoek
Lees meer
Soorteninventarisatie
Lees meer
Omgevingsvergunning
Lees meer
Stikstofberekening
Lees meer
Asbestonderzoek
Lees meer