Weging van waterbelang (watertoets)
Watertoets
Water is één van de sturende principes bij nieuwe ontwikkelingen en kan daarmee beperkingen opleggen aan het ruimtegebruik. Daarnaast kunnen ontwikkelingen in het ruimtegebruik ongewenste effecten hebben op de waterhuishouding. Bij nieuwbouwplannen en nieuwe ontwikkelingen dient daarom het waterbelang meegewogen te worden.Met de invoering van de Omgevingswet is de traditionele watertoets vervangen door het 'weging van het waterbelang'. De ‘Weging van het waterbelang’ (watertoets) is een beoordelingsinstrument dat wordt gebruikt bij ruimtelijke plannen en projecten om te bepalen of en op welke wijze waterbelangen voldoende worden meegewogen.
Het doel van het wegen van de waterbelangen is om te voorkomen dat nieuwe ontwikkelingen negatieve effecten hebben op de waterhuishouding, zoals wateroverlast, watertekorten of verslechtering van de waterkwaliteit. De gemeentelijke regels over de fysieke leefomgeving uit het omgevingsplan en de waterschapsverordening vormen hiervoor de basis.
Om de waterbelangen van het plan of omgevingsactiviteit in beeld te brengen en deze te borgen c.q. te wegen worden de waterhuishoudkundige randvoorwaarden, uitgangspunten en ontwerpgrondslagen voor het plan in beeld gebracht. Hierbij wordt niet alleen gekeken of er aan de regels wordt voldaan. Ook wordt gekeken of het waterbelang actief en voldoende wordt meegewogen in de besluitvorming. Met deze waarborging wordt gegarandeerd dat de specifieke eisen van de waterbeheerders (waterveiligheid, waterkwaliteit en waterbeheer) in het plan een integrale rol krijgen en op een goede wijze worden meegenomen. Kortom, de watertoets helpt om duurzame en waterbewuste keuzes te maken.
Bij BKK-advies helpen wij u om het waterbelang op de juiste manier mee te wegen in uw plannen en projecten.
Al onze diensten
Onze diensten op het gebied van advies zijn veelzijdig, maar hebben één ding gemeen: ze hebben met bodem en milieu te maken. Wij ondersteunen particulieren, bedrijven, overheden en organisaties met vraagstukken op het gebied van bodem(saneringen), partijkeuringen, asfalt en fundatie, ecologie en stikstof.
Milieuhygiënisch Vooronderzoek (NEN5725)
Lees meer
Milieukundig bodemonderzoek (NEN5740)
Lees meer
Begeleiding bodemsanering
Lees meer
Infiltratieonderzoek
Lees meer
AP04-keuring (partijkeuring)
Lees meer
Asfaltonderzoek
Lees meer
Fundatie
Lees meer
Milieukundig bodemonderzoek
Lees meer
Civieltechnisch bodemonderzoek
Lees meer
Quickscan flora en fauna
Lees meer
Vleermuisonderzoek
Lees meer
Aanvullend ecologisch onderzoek
Lees meer
Soorteninventarisatie
Lees meer
Omgevingsvergunning
Lees meer
Stikstofberekening
Lees meer
Asbestonderzoek
Lees meer