VLEERMUISONDERZOEK

Vleermuisonderzoek is van essentieel belang vanwege de strenge bescherming die vleermuizen genieten onder de Omgevingswet en diverse Europese verdragen. Het vernietigen of beschadigen van verblijfplaatsen van vleermuizen is bij wet verboden, en overtredingen kunnen leiden tot stillegging van werkzaamheden en juridische consequenties. Daarom is het cruciaal om tijdig ecologisch onderzoek uit te voeren om mogelijke risico's te identificeren en te voorkomen.

Het aanvullende vleermuisonderzoek begint vaak na een initiële quickscan natuurwaarden, waarin de potentie voor vleermuizen wordt vastgesteld. Als deze potentie aanwezig blijkt te zijn dient aanvullend onderzoek uitgevoerd te worden. Onze ecologen voeren observaties uit bij zonsondergang en zonsopgang om het gedrag en gebruik van het gebied door vleermuizen te evalueren. Dit onderzoek vindt plaats tijdens twee belangrijke perioden in het jaar, namelijk april/juli en augustus/september, wanneer vleermuizen actiever zijn.

Indien uit het onderzoek blijkt dat de geplande werkzaamheden de vleermuisverblijfplaatsen kunnen schaden, is het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Onze experts begeleiden u bij dit proces, inclusief het opstellen van een vergunningsaanvraag en een plan van aanpak met schadebeperkende en compenserende maatregelen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met dit traject, aangezien de behandeling van een vergunningsaanvraag enkele maanden kan duren.

Wilt u meer weten over aanvullend vleermuisonderzoek en hoe wij u kunnen helpen bij het beschermen van deze kwetsbare diersoort? Neem dan direct contact op met onze deskundigen. Wij staan klaar om u verder te helpen en kunnen indien gewenst een offerte op maat voor u opstellen.

De heer Micha Gijsbers: m.gijsbers@bkk-advies.nl
Offerte aanvragen

Heb je vragen?
Neem contact op!

Contact