Stikstofberekening

De stikstofproblematiek staat de laatste jaren steeds hoger op de politieke en maatschappelijke agenda. Het aanvragen van een omgevingsvergunning is hierdoor een belangrijk onderdeel als het gaat om bouw- en ontwikkelingsprojecten. Dit heeft te maken met het feit dat kwetsbare natuurgebieden bedreigd worden door de stikstofemissie, en dan vooral als het gaat om de Natura 2000-gebieden. Daarom heeft de Nederlandse regering strengere wet- en regelgevingen ingevoerd om de stikstofuitstoot te verminderen. Zo kan de negatieve invloed op natuurgebieden worden beperkt. Het is daarom voor vrijwel ieder project verplicht om een stikstofberekening voor een omgevingsvergunning te laten uitvoeren. 

Wat is een stikstofberekening?

Met een stikstofberekening kan worden geanalyseerd welke impact een sloop-, bouw-, of renovatieproject heeft op de stikstofdepositie in natuurgebieden, voornamelijk de Natura 2000-gebieden. De Natura 2000-gebieden zijn namelijk Europees beschermde natuurgebieden. Stikstofuitstoot die afkomstig is van bijvoorbeeld verkeer, landbouw of bouwactiviteiten heeft grote invloed op deze natuurgebieden. Daarom zijn er sinds september 2019 verschillende nieuwe regels doorgevoerd en bestaande regels aangescherpt die ervoor zouden moeten zorgen dat de stikstofemissie afneemt. Dit heeft als gevolg dat bouwprojecten strenger worden getoetst op hun stikstofemissie rond de Natura 2000-gebieden. Het aanvragen van een stikstofberekening en een omgevingsvergunning, waarmee kan worden aangetoond dat projecten voldoen aan de milieuregels en geen negatieve invloed hebben op Natura 2000-gebieden, zijn daarom sinds november 2022 verplichte factoren voordat bouw- of ontwikkelingsprojecten uitgevoerd mogen worden. 

Contact

Wanneer kan een bodemonderzoek van belang zijn?

bij nieuwbouw, verbouw of aanbouw
bij verkoop of aankoop
bij huur of verhuur van onroerend goed
bij een voorschrift van bevoegd gezag
bij bestemmingsplanwijzigingen
in het kader van de Wet bodembescherming
bij inkadering van eerder geconstateerde verontreiniging
bij calamiteiten

Hoe verloopt een stikstofberekening?

Het proces van een stikstofberekening bestaat uit een aantal stappen. Als eerst wordt een ecologisch onderzoek uitgevoerd, zoals een quickscan flora en fauna. Hiermee kan de noodzaak voor een stikstofonderzoek vastgelegd worden. Dit vormt uiteindelijk de basis voor de stikstofberekening. De volgende stap is het analyseren van de verschillende stikstofbronnen die bij dit project komen kijken, zoals het transport, het gebruik van bouw- en graafmachines en andere activiteiten die bijdragen aan stikstofemissie, zoals bijvoorbeeld verkeersbewegingen. Hierbij wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen de aanlegfase en de gebruiksfase. Vervolgens wordt gebruikgemaakt van een AERIUS-rekentool. Dit is een wettelijk voorgeschreven meet- en rekeninstrument dat de stikstofuitstoot in kwetsbare natuurgebieden meet. De uitkomsten van deze metingen worden meegenomen in de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Het doel hiervan is om te kunnen bewijzen dat de stikstofuitstoot binnen de wettelijke normen blijft. 

Het belang van een stikstofberekening en omgevingsvergunning

De stijgende stikstofproblematiek heeft ervoor gezorgd dat Nederland strengere wet- en regelgevingen heeft doorgevoerd om de stikstofemissie te beperken. De stikstofemissie heeft namelijk gevolgen voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning. De stikstofproblematiek heeft ervoor gezorgd dat een stikstofberekening en omgevingsvergunning belangrijker dan ooit zijn. Tijdens het maken van een stikstofberekening wordt rekening gehouden met verschillende factoren:

·         De aard van het project

·         Of de bouwplannen in of vlak bij Natura 2000-gebieden liggen

·         De verwachte stikstofuitstoot tijdens zowel de aanleg- als de gebruiksfase

·         Maatregelen die de stikstofuitstoot kunnen beperken

Maatregelen bij de overschrijding van stikstofnormen

Als uit de stikstofberekening blijkt dat de stikstofnormen overschreden worden, kan een project niet zomaar doorgaan. Hier komen vervolgens verschillende maatregelen bij kijken die ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid stikstofuitstoot verminderd kan worden. Zo kan bijvoorbeeld geadviseerd worden om schonere en milieuvriendelijke technologieën te gebruiken, zoals bijvoorbeeld elektrische bouw- en graafmachines. Deze stoten namelijk minder stikstof uit dan traditionele dieselmotoren. Ook kan gekeken worden naar het aantal transportbewegingen van en naar de bouwplaats. Door logistieke aanpassingen kan het aantal transportbewegingen verminderd worden wat uiteindelijk leidt tot minder stikstofuitstoot.

In sommige gevallen kan er ook voor worden gekozen om compenserende maatregelen uit te voeren. Zo kunnen projecten er bijvoorbeeld voor kiezen om natuurgebieden aan te leggen of bestaande natuurwaarden te verbeteren in de buurt van het project. Op deze manier kan de stikstof uitstoot tot op zekere hoogte gecompenseerd worden.


De rol van BKK Advies bij stikstofberekening

Het uitvoeren van een stikstofberekening is vaak erg complex en heeft daarnaast grote invloed op het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Bij BKK Advies helpen we u daarom graag. Als gespecialiseerd adviesbureau zijn we een waardevolle ondersteuning bij het uitvoeren van een stikstofberekening en het aanvragen van een omgevingsvergunning. Als expert helpen we u met het volgende:
Het uitvoeren van nauwkeurige berekeningen
Het interpreteren van de resultaten in de context van de geldende wet- en regelgevingen
Het adviseren over mogelijke maatregelen
Het ondersteunen bij de opstelling van de omgevingsvergunning
Het communiceren met instanties
Bij BKK Advies zijn persoonlijke aandacht, kwaliteit en maatwerk onze kernwaarden. Onze experts staan zowel in het veld als op kantoor voor je klaar om je te ondersteunen met complexe vraagstukken op het gebied van bodem, ecologie en infrastructuur. Of het nu gaat om een bodemonderzoek, asbestonderzoek of het aanvragen van een omgevingsvergunning, met onze klantgerichte aanpak bieden we al onze klanten een advies op maat. Met onze brede kennis en jarenlange ervaring zijn we een betrouwbare partner voor particulieren, bedrijven en overheden. Meer weten over onze diensten of een specifiek project? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan via onze website.

    Contact

    Heb je vragen?
    Neem contact op!

    Contact